Ville Hämäläinen Sopivasti kriittinen sillanrakentaja

Pakkopalautusten vakavin virhe ei ole poliitikon väärät tiedot

Julkaistu 4.4. osoitteessa villehamalainen.fi

Keskustelu viimeöisten pakkopalautusten ympärillä on kääntynyt vähän harmillisesti siihen, kuka poliitikko muotoili väärin vajavaiset tietonsa ja oliko Facebook-päivityksissä riittävästi ehkä-sanoja. Sen sijaan pitäisi keskustella siitä, että Suomesta on viime yönä palautettu ihmisiä hengenvaaralliseen maahan.

 

Tämä tapaus oli poikkeuksellinen, koska tietoa ei todella pitkään aikaan ollut saatavilla mistään. Olivat vain mielenosoittajien, kansalaisaktiivien ja turvapaikanhakijoiden keskuudessa kiertävät puheet kiinniotetuista ihmisistä, tapahtumapaikkojen silminnäkijätodistukset sekä joukko huhuja. Huhut lähtevät yleensä liikkeelle, kun ihmisiä on paljon, tietoa vähän ja väärinymmärrykset todennäköisiä.

 

Tässä tapauksessa tiedon portinvartijana toimi poliisi, joka syystä tai toisesta tiedotti asiasta vasta aamulla. Jokainen voi miettiä, olisivatko mielenosoittajat halunneet tietää enemmän jo aikaisemmin. Poliisin näkemyksiin kannattaa myös suhtautua terveen kriittisesti. Poliisi kun on ollut tiedotuksessaan enemmän huolissaan autonovista kuin ihmishengistä. Poikkeuksellista oli sekin, että mediaa oli niin vähän. Heillä olisi ollut aika varmasti paremmat mahdollisuudet saada ja vaatia tietoa poliisilta.

 

Jos halutaan keskustella keskustelusta, siihenkin löytyy kiinnostavampia kysymyksiä. Kuten rinnastukset Trumpiin. Huolesta ja vähäisestä faktatiedosta kumpuavat kannanotot ovat aika eri kaliiperin asia kuin systemaattinen valehtelu. Myös puheet valeuutisista tai tietoisesta valehtelusta eivät kestä päivänvaloa, sillä tapaukset, joihin poliitikot viittasivat, olivat ihan todellisia, poliisin jo kiinniottamia ihmisiä. Kun tämä oli Helsingin Sanomienja ESS:n hyvän journalistisen työn jälkeen selvitetty, eipä valeuutisista ilkkuneilta juuri pahoittelua kuulunut.

 

Sen sijaan poliisin tiedotuslinjassa ei totuudessa pysytty. Poliisi twiittasi mielenosoittajien tunkeutuneen Sisäministeriöön – kun tosiasiassa mielenosoittajat pyysivät vahtimestarilta audienssia Nergille ja sen saivatkin. Tosin tunkeutuminen ehti päätyä aina HS:n otsikkoon astiMTV:n vaalitentissä taas toimittajat kuittasivat ihmisten lähettämisen hengenvaaraan some-kohuna.

 

Median osalta ehkä pohjanoteerauksen teki Ilta-Sanomat, kun sen saadessa mahdollisuus haastatella Sipilää kansalaisia kuohuttavista pakkopalautuksista kysymykset liittyivät lähes yksinomaan Ville Niinistön kommentteihin. Toimittaja Timo Haapala otti jopa vähän itseensä kauhistellessaan sitä, että mediaa oli kritisoitu tapauksesta tiedottamisesta. Medialla olisi kuitenkin ollut mahdollisuus ohjata keskustelu faktoihin arveluiden sijaan. Haapala myös halusi koko ajan tehdä koko lennon kritisoinnista vain vihreiden kuntavaalikysymyksen. Tämä tuntuu ihmisten aitoon huoleen, monen politiikassa mukana olevan vapaaehtoisen työn ja huolen vähättelyltä.

 

Jos jokin on oikeasti huolestuttavaa, niin se, miten joukko rasisteja toivoo turvapaikanhakijoiden ja heidän auttajiensa kuolevan ja nauraa ihmisten hädälle. Sipilä päätyi myös haastattelussa latteaan ääripääpuheeseen. Yhtäkkiä ihmiset, jotka nauravat toisten kuolemalle ja ihmiset, jotka laittavat itsensä likoon tuntikausiksi yrittäessään saada apua afgaaniperheelle, ovatkin molemmat ikäviä ääripäitä.

 

Sipilän kommentit heijastelevat ehkä myös jälkipuinnin synnyttämää ilmapiiriä. Kun kävi ilmi, ettei lennolla ollutkaan lapsia, joukko tolkun ihmisiä koki saaneensa synninpäästön. Ei siis olekaan mitään mistä huolestua, kun palautettavat olivatkin vain niitä ei-toivottuja turvapaikanhakijoita.

 

Vakavin virhe ei ehkä kuitenkaan ole poliitikon väärä luulo Facebook-päivityksessä, vaan se, miten Suomi kohtelee hädänalaisia ja miten ihmisoikeuksia täällä poljetaan. Väärää tietoa on itse kukin jopa pahoitellut.

 

Sen sijaan Sipilältä ei haastattelussa myötätuntoa hengenhätään joutuville herunut. Hän totesi ”hätkähtäneensä”, mutta jälkiviisaasti väitti, että halusi tarkistaa faktat ennen kannan ottamista. Pakkopalautuksista Sipilä ei luovu: Migri päättää, muutkin maat palauttavat Afganistaniin, business as usual.

 

Ehkä vielä kovemman kannan otti asiasta vastaava sisäministeri Paula Risikko (kok). Mitä tulee poliisiautojen oviin, Risikko on huolissaan ihmishengistä: “Todella vetoan, että hälytysajoneuvot jätetään rauhaan, koska jonkun henki voi olla vaarassa.” Minä puolestani todella vetoan, että Risikko muuttaisi julmaa palautuspolitiikkaansa. Siinä ei pelkästään saata olla jonkun henki vaarassa, vaan aika varmasti onkin. Afganistanin tilanne on ollut heikko jo useamman vuoden, mutta viime vuotena rikottiin jopa ennätys konfliktin siviilien urhiluvuissa.

 

YK:n ihmisoikeussopimuksen julistuksen toisessa artiklassa todetaan oikeuksien ja vapauksien koskevan jokaista ihmistä “ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.” Tämä tarkoittaa myös terveitä, nuoria afgaanimiehiä.

 

On järkyttävää seurata sitä, miten nopeasti meille on muodostunut tolkun ihmisten konsensus siitä, että ihmisoikeuksista voidaan joustaa tiettyjen ihmisten kohdalla. Että nuoret ja terveet voidaan lähettää kuolemaan.

 

Totta kai julmuutta on eriasteista: on taatusti julmempaa lähettää lapsi konfliktin keskelle kuin aikuinen ihminen. Siitäkin huolimatta ihan jokainen Suomen pakkopalautus Afganistaniin on tuomittava ja väärin. Afganistan on turvaton maa, eikä sen yhteiskunta ole siinä kunnossa, että siellä pystyttäisiin aidosti turvaamaan ihmisarvoinen elämä takaisin täältä passitetuille.

 

Tälläkin lennolla palautettiin maahan perhe, jonka turvapaikkaprosessi oli kesken. Poliisi ei pystynyt turvaamaan perheen oikeutta edes asiamiehen tapaamiseen viime yönä. Suomen ja Afganistanin kahdenvälinen sopimus mahdollistaa kuitenkin ihan minkätahansa ikäisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen ihmisen palauttamisen.

 

Ihmisoikeudet lähtevät siitä ajatuksesta, että ihan jokaisen ihmisen henki on yhtä arvokas. On uskomatonta, että tämän ääneen sanominen on nykyään radikaalia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ville Niinistöhän sen tiesi.

Häpeällinen päivä Suomelle.
Oikeitakin tietoja olisi ollut saatavissa.

" Ketään ei Suomesta lähetetä kuolemaan. Ei ketään. Jos on vähääkään sellainen epäilys, että ihmisellä on kuolemanvaara niin edes rikollisia ei lähetetä kuolemaan, Nerg sanoo Lännen Median haastattelussa."
"Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että Afganistaniin lennettyyn palautuslentoon liittyvää ”väärää” tietoa välitettiin maanantaina organisoidusti, Lännen Media kertoo."

"Vakavin virhe ei ehkä kuitenkaan ole poliitikon väärä luulo Facebook-päivityksessä, vaan se, miten Suomi kohtelee hädänalaisia ja miten ihmisoikeuksia täällä poljetaan. Väärää tietoa on itse kukin jopa pahoitellut."
Vakavin virhe taisi olla se että nyt Vihreät jäivät ns: rysän päältä kiinni ja nähtiin ettei siellä suinkaan olla ihan saunapuhtaita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomen linja seurailee tässä(kin) kysymyksessä Saksaa. Jos Saksa lopettaa palautukset Kabuliin, niin Suomi seuraa todennäköisesti perässä.

http://www.reuters.com/article/us-afghanistan-refu...

Toimituksen poiminnat