Ville Hämäläinen Sopivasti kriittinen sillanrakentaja

Natsismi tulee tuomita mutta sitä Suomen eturivin poliitikot eivät tee

Harvoin mikään on saanut yhtä aikaa niin surulliseksi ja vihaiseksi, pelokkaaksi ja järkyttyneeksi kuin uutinen Jimi Karttusen kuolemasta. Jimi Karttunen kuoli vammoihin, jotka aiheutti väkivaltaa käyttänyt natsi. Tämä tapahtui keskellä kirkasta päivää Helsingin päärautatieasemalla. 

Otan osaa Karttusen perheen ja läheisten suruun. Kuten eräs ystäväni hyvin totesi, Jimi ei kuollut uhrina vaan sankarina: hän teki sen, mitä kenen tahansa meistä tulisi tehdä: puuttua väkivaltaisen, yhteiskuntarauhaa ja turvallisuutta uhkaavan järjestön tempaukseen kansalaisrohkeudella.

Suomessa tapaus on noussut valtakunnan pääuutisaiheeksi eikä syyttä. Äärioikeiston väkivaltaa on vähätelty niin pitkään, että jotain tällaista pääsi tapahtumaan.

Ensinnäkin, ihan jokaisen tulisi tuomita natsien harjoittama väkivalta. Suorasanaisesti ja suoraselkäisesti. Kiertelemättä ja kaartelematta. Tämän pitäisi olla kaikille kohtalaisen itsestäänselvää. Tähän Suomessa eturivin poliitikot eivät kuitenkaan ole kyenneet.

 

***

 

Pääministeri Juha Sipilä rinnasti Kajaanin Otanmäessä tapahtuneen täysin sattumanvaraisen väkivallanteon organisoituneen natsijärjestön käyttämään – tappavaan – väkivaltaan.

Sipilä kirjoittaa, että väkivaltaisten järjestöjen laillisuus on hyvä selvittää. Sipilän ulalla oleminen on käsittämätöntä: ei kai laittomuuksia tekevien järjestöjen laillisuudessa ole mitään selvittävää, vaan ne tulisi yksinkertaisesti tuomita. Jopa poliisiylijohtaja Kolehmainen linjasi, että järjestäytymisen vapauteen puuttumattomuus ei voi olla syy antaa väkivaltaisen järjestön jatkaa toimintaansa.

Ratkaisuksi pääministerimme tarjoaa parempaa kotouttamista. Tämä silläkin uhalla, että SVL on ollut voimissaan jo kauan ennen pakolaiskriisiä.

 

Ulkoministeri Timo Soini katsoi asiakseen tuomita myös turvapaikanhakijoiden tekemän väkivallan. Ja linjasi abortista.

 

Niin poliisille kuin useille kansanedustajille Suomen tunnetuin natsijärjestö Suomen Vastarintaliike tuntuu olevan vieras. Poliisi ei tunnista sen käyttämiä symboleja, ei huolestu, kun joukko väkivaltarikoksista tuomittuja kokoontuu keskelle kaupunkia eikä puutu väkivaltaan ja sillä uhkailuun keskellä kirkasta päivää. SVL:n videosta näkee, ettei Jimi ollut demon aikana ainoa, joka koki väkivallan uhkaa.

 

Kansanedustajat puhuvat ääriliikkeistä, kun pitäisi yksiselitteisesti tuomita natsit. Puhutaan äärivasemmiston harjoittamasta väkivallasta, vaikka se on marginaalista ja äärioikeiston taas systemaattista, kuten käy ilmi sisäministeriön selvityksestä.

 

Kansanedustajien ja muiden epätietoisten avuksi ihan jokainen sanomalehti ja Yle on koonnut tietopaketteja siitä, millainen järjestö SVL on. Jos kansanedustaja ei oikeasti ole sen kauheudesta perillä, voisi olla kannattavaa ensin lukea jokin noista infopaketeista ja kommentoida vasta sitten. Näyttäisi vähemmän ulalla olevalta.

 

Perussuomalaisten riveistä – vai onkohan tätä edes tarpeen mainita – esitetyt sepitykset ovat olleet paitsi tilannetta vähätteleviä myös tavattoman sekavia. Juho Eerola kuvaili tapahtumaa ”kaikin puolin ikäväksi sattumaksi” ja julkaisi ilmeisen huumorimielellä kirjoitetun päivityksen, jossa tuomitsi väkivallan.

 

Ja yllättäen sympatiaa löytyy jopa pääministeripuolue keskustasta. Lahtelaisen kansanedustaja Martti Taljan mukaan kyse ei ollut järjestäytyneestä väkivallasta, vaan yksittäisen henkilön maltin menettämisestä. Tämä ei sovi mitenkään yhteen sen kanssa, millainen rekordi väkivaltarikoksia SVL:llä on.

 

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa etsi syitä tapaukselle ”maahanmuuttopolitiikan hyssyttelystä”. Elomaa yritti selventää lausuntoaan, mutta sotki itsensä entistä pahemmin sanojen suohon. 

Jopa entinen SVL:n johtaja  ja sittemmin omaa aikaansa järjestössä katunut Esa Holappa korjasi Elomaata – ja Sipilää – huomauttamalla, että natsien toiminnalla ei ole mitään tekemistä pakolaispolitiikan kanssa.

 

***

 

Jos yksi aatesuunta on helposti tuomittavissa, se aatesuunta on natsismi. Miksi sitten valtionpäämiehet Soini ja Sipilä eivät sitä tuomitse?

 

Soini pelkää, että natsismin tuomitseminen syö kannatusta ja voi saada osan nuivasta siivestä lähtemään puolueesta. Soini antaa hyväksyntänsä natsismille kannatuksen tähden.

 

Sipilä taas näyttää luulevan, että tässäkin kysymyksessä olisi löydettävä jokin poliittinen keskipiste, että janalle ikään kuin asettuvat väkivaltainen natsismi ja täysi suvaitsevaisuus. Tällöin pitää tuomita sekä natsismi että muistuttaa maahanmuuton haitoista.

Näin ei kuitenkaan ole. Natsismi on ilmiönä täysin poliittisen sfäärin ulkopuolella, koska se haluaa kaataa nykyisen järjestelmän, tuhota yhteiskuntarauhan ja ottaa vallan keinoja kaihtamatta harvojen valittujen käsiin.

 

Soini ja Sipilä (unohtamatta kaikenmaailman immosia, elomaita ja taljoja), en tiedä, hyväksyttekö natsismin tyhmyyttänne vai pahuuttanne. Mutta sitä ei pidä hyväksyä. Jos perussuomalaisten johdolla ei oltaisi koko ajan tehty julkisesta keskustelusta raa’empaa, tällainen diskurssin muutos näin päivänselvässä aisassa tuskin menisi läpi.

 

***

 

Kun aiheesta keskustellaan, haluaisin, että muutama seikka tehtäsiin selväksi:

1. Natsit eivät liity mitenkään pakolaiskriisiin. Natseja on ollut ennenkin – ja valitettavasti tulee olemaan jatkossakin.

2. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Ei puhuta ääriliikkeistä, puhutaan SVL:stä.

3. Natsiliikehdintää ei torjuta kotouttamisella tai puhumalla enemmän maahanmuutosta. Natsiliikehdintää torjutaan käyttämällä laissa jo nyt olevia instrumentteja ja tarvittaessa säätämällä uusia.

Vetoomus järjestäytyneen rasistisen toiminnan kieltämiseksi lailla on saanut parissa päivässä kymmenen tuhatta allekirjoitusta. Sinäkin voit allekirjoittaa sen täällä.

4. Ei hyysätä ja hyssytellä natseja. Perussuomalaisten tulee erottaa SVL:n kanssa edelleen tekemisissä olevat kansanedustajat eduskuntaryhmästä. Jos Perussuomalaiset ei näin tee, Keskustan ja Kokoomuksen tulee sulkea Perussuomalaiset hallituksesta.

5. Kaikissa eduskuntapuolueissa on otettava tiukka linja siihen, että natseja ei sympatiseerata tai näiden väkivallantekoja selitellä. Niille, jotka sympatisoivat natseja, on annettava varoitus tai erotettava eduskuntaryhmästä.

6. Pannaan poliisi ruotuun. Selvitetään, miksi SVL sai järjestää väkivaltaisen mielenilmauksen. Selvitetään, mitkä ovat poliisivirkailijoiden ja uusnatsien kytkökset. Erotetaan sellaiset virkailijat, joilla on kytköksiä kumoukselliseen toimintaan. Valtiolla olevaa oikeutta legitiimiin väkivaltaan ei voi antaa henkilölle, joka sallii väkivallan ja yhteiskuntarauhan horjuttamisen ilman legitimiteettiä.

7. Natsismia ei tule hyväksyä missään muodossa eikä millään verukkeella. 

On yleiseurooppalainen tapa, että kansallissosialismi ei nauti samaa mielipiteen- ja sananvapautta kuin muut radikaalit aatteet. Syyt puuttumiseen ovat poikkeuksellisen hyvin historiallisesti perusteltuja.

Natsit ovat uhka ihan jokaiselle meistä. Jimi Karttusen kohtalo olisi voinut olla kenen tahansa kansalaisen kohtalo, jolle olisi tullut mieleen yhtenä päivänä sanoa natseille ’nyt riittää’. 

Ja se juuri tässä ajassa pitäisi rohkeammin sanoa. Tämän on alettava eturivin poliitikoista, hallituksesta ja eduskunnasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Jimi Karttusen kohtalo olisi voinut olla kenen tahansa kansalaisen kohtalo, jolle olisi tullut mieleen yhtenä päivänä sanoa natseille ’nyt riittää’. "

Onneksi täysipäinen normaalilla itsesuojeluvaistolla varustettu ihminen tyytyy vihassaankin sanomaan tuon turvallisessa ympäristössä eikä mene natsin, anarkisti, islamistin tain muun väkivaltasian silmien alle yabastailemaan. Valitettavasti keskisormea ei kannata työntää pedon häkkiin ja sen reviirille, vaikka se tuntuisikin oikealta rohkeudelta. Niin kauan kuin myös noilla paskiaisilla on se laillinen oikeus mielenilmauksiin ja poliisinkin tulee turvata sitä ulkopuolisilta provokaatioilta.

Toivottavasti lainsäädäntö ja tulkinnat saadaan pian kohdalleen, mutta siihen asti pragmaattinen väliaikainen neuvo kaikille täysipäisille niin kauan kuin noita hullujen toistensaprovosointimellakoita ei saada kielletyiksi lain keinoin: - Älkää hemmetissä menkö edes seuraamaan mielenosoituksia, joiden sanomasta uskotte saavanne itkupotkuraivarin tms. terveen järjen keskenmenokohtauksen! Olette ihan yhtä hulluja siinä itsesuojeluvaiston heikentymän rohkaisemassa riidanhaastoprovosoinnissanne kuin ne teitä 'vähemmän oikeudenmukaisesti urheat' vihankohteennekin, ja toisinpäin.

On hyvä tietää ja muistaa, että potku rintaan tappaa tai vammauttaa aina ja sattuu Suomineidon sydämeen: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223063-p...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Että Jimi Karttuseen ei päde että nuorille miehille pitää sallia vähän kokeiluja ja seikkailuhenkeä, säällistä alkoholinkäyttöä ja lievää rehvastelua. Jostain syystä yrität miljoonassa (copypastarussa?) kommentissa leimata hänet epänormaaliksi, Veikkoseni.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nyt olet ehkä lääkehöyryissäsi erehtynyt pahasti Sini. Missä olen sanonut ettei pitäisi sallia vähän kokeiluja, vai tarkoitatko sitä ettei pitäisi työntää keskisormea pedon häkkiin ja reviirille kun poliisi ei ole kummankaan turvana? Enpä olisi kyllä sallinut hänen elämänsä päättyvän noin. Olenko maininnut yleensäkään joskus 'alkoholinkäyttöä ja lievää rehvastelua', miksi sanot tuollaista, liittyvätkö ne sinun mielestäsi Jimiin vai minuun? Yksityisasioitahan tuollaiset ovat olipa kenen tahansa. Mitä 'epänormaalia' olisin nähnyt Jimissä tai leimannut häntä, paitsi tuo valitettavan normaali sinisilmäisyys ja että hän kuulemma vihasi (!) ihmisiä jotka kuulemma ajattelevat jotain mitä tiettävästi kukaan ei oikeasti ajattele kaikista muslimeista. Pyydä Sini anteeksi tai luulen Sinua... Tai älä pyydäkään, en minä oikeasti luule, tuohan on vain kommentointitekniikkaasi. :)

Toimituksen poiminnat