Ville Hämäläinen Sopivasti kriittinen sillanrakentaja

Moraali ja johtajuus ovat koetuksella Välimeren pakolaiskriisissä

Presidentti Martti Ahtisaari kritisoi aiheesta The Elders –verkkosivustolla julkaistussa mielipidekirjoituksessa Euroopan maiden päättäjiä näiden suhtautumisesta pakolaiskriisiin Välimerellä.

 

Ihailen Ahtisaaren tapaa olla jämäkästi ja ratkaisuhakuisesti oikeudenmukaisuuden puolella. Kun sanoo, että Euroopan rikkaimpien maiden tulisi tehdä enemmän pakolaisten auttamiseksi, ei saa hurraavaa vastaanottoa väkijoukoilta. Se on kuitenkin totuus.

 

Murheelliseksi tulen siitä, miten kotimaassa poliittinen johto on ottanut aiheeseen kantaa. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi uutisissa sisäministerien käsiteltyä mahdollisia pakkosiirtoja näin: "Suomen kantana toin esille sen, että meidän mielestä niiden pitää perustua vapaaehtoisuuteen, mutta enemmistö näyttää olevan pakkopykälän kannalla." Tuossa lausunnossa ei ole minkäänlaista johtajuutta eikä vastuunkantoa.

 

Edeltäjä Päivi Räsänen (kd) taas on sitä mieltä, että turvapaikanhakijat tulevat Suomelle kalliimmiksi ja siksi kannattaa ottaa vastaan mieluummin kiintiöpakolaisia: "Kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta voidaan auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä, sillä he ovat usein niitä, joilla ei olisi varaa kalliisiin ihmissalakuljettajien järjestämiin reitteihin. Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot lisäävät laittoman maahantulon vetovoimaa ja samalla ruokkivat edelleen ihmissalakuljettajien järjestäytynyttä rikollisuutta."

 

Blogikirjoituksen alussa Räsänen mainitsee, että hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomi osallistuu nykyisellä kiintiöpakolaisten määrällä kansainväliseen vastuunjakoon. Hätä on kuitenkin suurempi kuin aiemmin. Nykyisessä tilanteessa meidän, joilla on sekä suhteellisesti että absoluuttisesti asiat paremmin, on autettava niitä, jotka tarvitsevat. Kriisialueiden naapurimaissa pakolaisleirit ovat täynnä ja niiden olot ovat kurjat. Etelä-Euroopan maat taas ovat kantaneet kohtuuttoman suuren osan taakasta.

 

Suomen parlamentilta näyttää tyystin unohtuneen, ettei kaukaisten lähimmäisten auttamisessa ole kyse siitä, mitä auttaja saa, vaan apua tarvitsevien riittävän tehokkaasta ja tarkoituksenmukaisesta tukemisesta.

 

Ahtisaaren kirjoituksesta tehtyjen uutisten kommenteista käy ilmi, että Timo Soini (ps) on hyvin opettanut vaalikarjansa toistamaan perässä, että ihmisiä pitää auttaa kotimaassaan. En tiedä, eivätkö tuolla tapaa kommentoivat ihmiset tiedä, että Välimeren henkensä kaupalla ylittävät pakolaiset eivät tule tänne hyvän elintasomme perässä, vaan pakenevat äärimmäistä väkivaltaa, sotaa, sortoa, nälkää ja kurjuutta, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Kun ihmisille väitetään, että paikan päällä voisi auttaa, on se paitsi populismia myös julma myönnytys silmien sulkemiselle vakavalta inhimilliseltä kriisiltä.

 

Välimerellä on tämän vuoden aikana kuollut jo kahden Estonia-onnettomuuden verran pakolaisia. Arvioiden mukaan pakolaisia voi hukkua vielä jopa 30 000. Kuten Ahtisaari kirjoittaa, ei ole kauaa siitä, kun Euroopassa jouduttiin pakenemaan sotaa. Meillä on hyväksytty poliittisen keskustelun kulttuuri, jossa asioita voi tarkastella täysin ilman ajallista tai globaalia mittakaavaa.

 

Ahtisaaren kritiikki ei kohdistu vain Suomeen, eikä haluttomuus auttamiseen ole vain kotoisten päättäjien ongelma, vaikka edellä mainitsemani esimerkit ovatkin suomalaisesta keskustelusta. Euroopan unionin johtajat ovat kantaneet huolta pakolaisista lähinnä juhlapuheissa, mutta toimet ovat jääneet vähäisiksi – vaikka niiden ei arvioida olevan edes kovin hintavia. (HS Uutisraportti 25.4., kohdasta 01:00-)

 

Tähän mennessä konkreettisin toimi, johon EU on ryhtynyt, on sotalaivojen lähettäminen ihmissalakuljettajien laivoja tuhoamaan. Komissio ja jäsenmaiden edustajat sivuuttavat sen, että samassa rytäkässä saatetaan tappaa myös Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia, ei vain salakuljettajia.

 

Rauhannobelisti Ahtisaari muistuttaa, ettei pakolaiskriisiä ratkaista vain Välimerellä, vaan puuttumalla maailman konflikteihin. Rauhan unioniksi perustettu EU on muuttunut viime vuosikymmeninä omaa kilpailukykyään vahtivaksi talousunioniksi. Katseet ovat kääntyneet pankkikriiseihin muun maailman konfliktien kustannuksella.

 

"Muukalaispelon levittämisen sijaan hallitusten tulisi osoittaa todellista johtajuutta ja selittää äänestäjille, miksi meillä on moraalinen velvollisuus auttaa." Ministerit ja kansanedustajat saavat runsaasti tietoa Välimeren pakolaistilanteesta, sen inhimillisistä vaikutuksista ja myös sen ratkaisuista. Todellista johtajuutta ei ole asetella sanojaan siten, että niillä saa laajimman tuen kansalta, vaan tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka ovat oikein. Ei ole oikein jättää hädänalaisia ihmisiä hukkumaan Välimereen ja selitellä sitä parhain päin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ville Hämäläinen. Oletteko merkannut talonne pihapiirin? Jos asutte kerrostalossa, onko rappukäytävän ulko-ovi yhdeksän jälkeen lukittu?

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Miten se, lukitseeko taloyhtiöni ovet mihinkäkin aikaan, vaikuttaa siihen, että 30 000 kuolonuhria on vakava, moraalinen ongelma?

Arre Kougappi

Koska opiskelija ja vihreiden Ville Hämäläinen alkaa tuottamaan tälle yhteiskunnalle hyvinvointia ja lopettaa populismin levittämisen? Vielä kerran jos et ymmärtänyt. Koska menet luomaan työpaikkoja ja tekemään töitä, esimerkiksi yksityiselle sektorille, tehden pitkiä työviikoja, jotta tienatulla valuutalla voidaan auttaa sitten ihmisiä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"meillä on moraalinen velvollisuus auttaa."

Montako turvapaikanhakijaa asuu kotonasi täysihoidossa?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Miksi EU ei rakentaisi joko Eurooppaan tai Afrikkaan pakolaismetropolia, jonne otettaisiin vastaan KAIKKI pakolaiset. Infra, koulutus ja terveydenhuolto. Tämä kaupunki ei kuuluisi Schengenin sopimuksen piiriin. Pakolaiset pääsisivät siellä kouluttautumaan ja töihin. Populistipuolueet pidettäisiin aisoissa, kun pakolaiset eivät pääsisi vapaasti EU-maihin. Suomi saisi suuren koulutusvientihankkeen. Sinne tuotaisiin esim. suomalainen peruskoulutus- ja ammatillisen koulutuksen järjestelmä. Eurooppalaiset yritykset voisivat perustaa tuotantoaan pakolaismetropoliin ja saisivat osaavaa työvoimaa pakolaisista. Pakolaisten ammattitaito kehittyisi. Parhaimmat osaajat voisivat anoa pääsevänsä EU:hun tekemään töitä. Kotimaissa tilanteen rauhoituttua pakolaiset omaisivat korkealaatuisen ammattitaidon, jota voisivat hyödyntää kotimaidensa rakentamiseksi.

Pakolaismetropoli voisi tuottaa EU:lle verotuloja niin paljon, että se maksaisi itsensä investointina takaisin. EU voisi rahoittaa näin toimintaansa pakolaismetropolin tuottamilla verorahoilla.

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Olen vähän hämmentynyt siitä, jos tosissasi ehdotat ihmisten sulkemista syntyperän perusteella kohtalaisen suljettuun kaupunkiin, josta voisi luvanvaraisesti muuttaa täydet kansalaisoikeudet omaavien ihmisten joukkoon.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tälläkin hetkellä suurin osa maailman asukkaista tarvitsee syntyperänsä vuoksi viisumin tai oleskeluluvan saadakseen muuttaa täydet kansalaisoikeudet omaavien suomalaisten tai eurooppalaisten joukkoon. Vastaava luvanvaraisuus on voimassa aivan joka maassa. Tätä ei yleisesti koeta suureksi ihmisoikeusongelmaksi vaan valtioiden elinehdoksi.

Sikäli liikkuvuuden rajoituksissa ei olisi mitään uutta. Pakolaisleireissäkään ei ole mitään uutta.

Pakolaiset ovat hädänalaisessa erikoistilanteessa, jossa epäilemättä tarvitsevat apua ja mahdollisuuden elämän normalisointiin, mutta on suuri harppaus perustarpeiden täyttämisestä siihen, että annetaan rajaton oleskelulupa ja vieläpä päästetään maailman vahvimman sosiaaliturvan piiriin. Se ei ole edes reilua niitä kohtaan, jotka jäävät kärvistelemään sinne leireille, kun resursseja heidän vastaanottamiseensa ei ole.

Pakolaisreservaatin muodostamisessa olisi kyllä monia ongelmia, erityisesti siinä miten sellaisessa voitaisiin tarjota asukkaille mahdollisuus palautumiseen normaaliin elämään; opiskeluun, työntekoon, yhteisöjen muodostamiseen ja perheiden ja kodin perustamiseen. Eli ne eivät voisi olla vain suuria pakolaisleirejä vaan lähtökohtaisesti uusia koteja. Tietenkin reservaatista olisi mahdollista saada viisumeja ja oleskelulupiakin sen ulkopuolelle tavallisten ehtojen mukaan. Varmasti sellaista voisi suunnitella ja kartoittaa ongelmia.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ville: Kuten Marko tuossa totesi, vapaata liikkuvuutta EU:hun ei muutoinkaan tällä hetkellä ole. Yksikään maa maailmassa ei ota kaikkia halukkaita vapaasti vastaan.

On ymmärrettävä poliittisia realiteetteja. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Pakolaisten laajamittainen ottaminen ruokkii entisestään nationalististen populistipuolueiden kannatusta Euroopassa. Tämän seurauksena liberaalit vihreät arvot heikkenevät tällä hetkellä Euroopassa ja EU suurena rauhanprojektina on vaarantumassa. Soppaan kun laitetaan Euroopan köyhtyminen ja keskiluokan elintason lasku, on syntymässä ainesosat ääriliikkeiden nousulle Euroopassa, jossa erilaiset kansanryhmät eristäytyvät toisistaan niukkenevien resurssien tuloksena. Kansojen sulautuminen on mielestäni varsin kannatettava tavoite, mutta se on tehtävä hallitusti vaarantamatta yhteiskuntarauhaa Euroopassa.

Ehdottamani pakolaismetropoli olisi moderni suuri asutuskeskus, joka houkuttelisi hädästä kärsiviä ihmisiä ympäri maailman. Se olisi myös EU:n kansalaisille potentiaalinen turvapaikka, jos Eurooppaa kohtaa suuret luonnonmullistukset tai aseelliset konfliktit. Metropolissa asukkaat saisivat asua järjestäytyneessä yhteiskunnassa, jossa toimivat oikeuslaitos, turvallisuus ja jossa olisi tarjolla koulutusta sekä terveydenhuoltoa. Siellä kokeiltaisiin viimeisimpiä kaupunkisuunnittelu-, liikenne- ja energiantuotannon ratkaisuja. Sen tarjoamat puitteet ja taloudellinen dynaamisuus houkuttelisi ihmisiä ja yrityksiä myös hyvinvoivista maista. Aito kansojen sulatusuuni, jossa kehitetyt toimintatavat toimisivat esimerkkinä muille metropoleille. Pakolaismetropolissa asuvat voisivat halutessaan myöhemmin palata rauhoittuneille kotiseuduilleen hyödyntämään saamaansa koulutusta ja työkokemusta oman kotimaansa rakentamiseksi. Inhimillinen kärsimys koko maailmassa vähenisi, kun pakolaismetropoli olisi aina valmis vastaanottamaan kaikki tulijat, minkä ansiosta tilanteet rauhoittuisivat konfliktialueilla nopeammin, kun resursseista käytäisiin vähemmän taisteluja.

Avaa ajatteluasi, Ville. Ei jumiuduta ideologisiin poteroihin, vaan koitetaan löytää pragmaattisia ratkaisuja, josta mahdollisimman monet voisivat hyötyä. Itselleni on ollut hurjan antoisaa koittaa etsiä winwin-ratkaisuja, jotka tyydyttäisivät sekä Euroopan edistysmielisten liberaalien vihreiden, kansallismielisten oikeistopopulistien sekä hädänalaisten ihmisten intressejä. Out-of-the-box!

Viljo Häggman

Ahvenanmaa voisi sopia tuohon käyttöön, tai pienemmässä mittakaavassa vaikka...Lempäälä(?). :)

Cenita Sajaniemi

Ruotsista, ihanasta Norden naapuristamme ja esimerkkimaastamme kuuluu kummia.... tosin tämä ruotsalainen ei uskalla esiintyä tai puhua omassa kotimaassaan.

https://www.youtube.com/watch?v=PiodZctX2TY

Henriikka Hannula

Tunnettu islamofobi ja maahanmuuton vastustaja on islamofobinen ja vastustaa maahanmuuttoa? Ihan en ymmärrä mikä siinä on niin kummaa. Enkä myöskään ymmärrä, miksi Ingrid Carlqvistin tunnepitoinen narina pitäisi ottaa tosissaan.

Cenita Sajaniemi

Niin, naapurimaamme Norden-Ruotsi johtaa monia rikostilastoja... siitä kai ruotsalaiset alkavat olla huolissaan.
Kyllä, toimittaja sanoikin niin, että kaikki jotka arvostelevat Ruotsin nykykäytäntöä leimataan natseiksi ja sanotaan että kärsivät islamofobiasta.
Todistit hänen väitteensä todeksi.

Henriikka Hannula Vastaus kommenttiin #7

Kaikkia en toki leimaa, tämän Ingrid Carlqvistin kyllä. ;)

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Käytit käsitettä pakolainen, kun pitäisi käyttää käsitettä turvapaikanhakija. Pakolainen on henkilö, jolla on tutkittu ja todettu peruste pelätä vainoa kotimaassaan. Turvpaikanhakija taas on henkilö, joka on tullut ihmiskauppiaiden mukana Välimeren yli, mutta turvapaikkaa ei ole vielä myönnetty, kun ei tiedetä, joutuuko kysienen henkilö tosiasiallisesti vainon kohteeksi kotimaassaan. Syyriasta ja Eritreasta tulee vain puolet Välimeren ylittävistä turvapaikanhakijoista. Loput tulevat Afrikan muista maista, eikä ole lainkaan selvää, että heille tullaan myöntämään turvapaikka.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kirjoittaessaan pakolaisista blogisti käyttää näistä synonyymina myös käsitettä "Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset".

Heitä kaikkia tuskin koskevat Geneven pakolaissopimus vuodelta 1951 ja pöytäkirja vuodelta 1967.

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Lauseen asiayhteydestä kävi kyllä ilmi, mitä tarkoitan. Kiitän huomiosta, mutta todettakoon, että on mälsää kuulostaa monotoniselta. Toki olisin voinut mainita tarkoittavani juuri laittomia siirtolaisia.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #13

Oikeampi termi on laiton maahantunleutuja tai valtiorajarikokseen syyllistynyt. Siirtolaiseksi voidaan kutsua henkilöä, joka asianmukaisesti pyrkii maahan laillista reittiä pitkin.

Kaikki laittomasti rajoja ylittävät tulee palauttaa lähtömaahansa ilman poikkeuksia. Jos on hätä, haetaan sitä turvapaikkaa raja-asemalta tai lähetystöstä. Ei ole liian vaikeaa edes afrikkalaiselle.

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

tässä kommentissa ei ilmeisesti ollut muuta pointtia kuin sanoista saivartelu. Ansiokasta sellaista sinänsä. Minun käsittääkseni tässä ihan näilläkin käsitteillä asia tuli selväksi.

Pakolaista käytetään terminä ihan yleisesti vainoa, sotaa tm. toiseen maahan vasten tahtoaan pakenevasta ihmisestä. Kuten. Ehkä olet huomannut, samaa sanaa on käytetty myös suomalaisessa mediassa laajemminkin. Todettua tai tutkittua syytä ei tarvita. Jos saivartelisin itse, sanoisin, että eihän Välimeren ylittävä ihminen vielä ole turvapaikanhakija, jos ei ole ehtinyt hakea mistään maasta turvapaikkaa.

Senkin tiedän, että pakolaisia tulee muualtakin, mutta Syyrian kriisi on kasvattanut määriä huomattavasti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Oikean terminologian käyttö loisi hieman enemmän uskottavuuttaa vakavasta aiheesta laadittuun blogikirjoitukseesi.

P.S. Ihmissalakuljettajien laivojen tuhoaminen on eri asia kuin salakuljettajien ja laivoissa matkustajina olevien ihmisten tappaminen.

Kuvitteletko todellakin, että sotalaivasta ammutaan aavalla merellä heti torpedo kohti sellaista alusta , jonka epäillään olevan salakuljettajien käytössä ?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Pakolaisia on kahta lajia: kiintiöpakolaiset ja turvapaikanhakijat. Jos Eurooppa ei olisi linnoitus, joka patoaa miljoonat ryysyläiset ja muslimit rajojensa ulkopuolelle, ihmissalakuljettajilta loppuisivat työt eikä Välimereen enää hukkuisi satoja ihmisiä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ihan hyvä kirjoitus Ville Hämäläinen. Nyt voi tyydyttää minun tietotarpeeni, kun varmasti tiedät vastaukset olethan korkealla vihreän puolueen hierarkiassa.

Kysyn siis kuinka paljon vihreät ovat arvioineet Suomen voivan ottaa vastaan esimerkiksi vuosittain.
Kuinka paljon kustannuksia tästä kertyy?
Pitääkö perheiden ja ehkäpä sairaita vanhempia ihmisiä otetaan Suomeen?
Ja jne.

Suomen asukasluku on noin 5,6 miljoonaa. Maahantulijat ovat fiksuja ja heitä odottaa täällä sekä osaavat sukulaiset ja ystävät ja todella paljon erilaisia neuvontajärjestöjen edustajia. Paljonko Suomeen mahtuu?

Onko puheenjohtaja Ville Niinistö tai vihreiden kirjalliset periaatteet muotoiltu siten, että Suomeen mahtuminen on määritelty. Kaipa ehkä jossain kulkee määräkin.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Nämä kasvavat kansainvaellukset kehittyvästä maailmasta Eurooppaan jättävät taakseen hajonneita yhteiskuntia ja tulevat löytämään edestään hajoavia yhteiskuntia.

Kaipa tilanne kokonaisuudessaan on sellainen että yksi jos toinenkin eurooppalainen, myös omalta kansaltaan valtuutuksensa saanut demokraattisen maan päättäjä, alkaa epäröidä ja pelätä sitä mitä on tulossa. Toivottavasti ainakin.

Nimittäin käsitys, jonka mukaan kehittyneet "rikkaat" valtiot omaisivat sellaisia yhteiskunnallisia valmiuksia, jotka tekisivät niistä jotenkin "paremmin varustautuneita" ottamaan vastaan kansainvaelluksia, ei kestä lähempää tarkastelua. Asia on pikemminkin päinvastoin. Mitä kehittyneempi yhteiskunta, sitä haavoittuvampi se on sosiaalista disorganisaatiota kohtaamaan.

Syy miksi ongelmat pitäisi ratkaista paikan päällä on hyvin yksinkertainen. Ongelmat eivät ratkea sillä että ihmiset siirtyvät toiseen paikkaan. Ongelmat tulevat mukana. Ongelmia ja ihmisiä on paljon, eivätkä kriisit ole ratkeamassa tai ongelmat vähenemässä. Ihmisvirta ongelmapesäkkeistä Euroopan ihmemaahan ei tule itsestään katkeamaan.

Kannattaisi kysyä, mihin tuo paljonpuhuttu "moraali" tässä maailmanmitassa sijoittuu. Eivät moraalin kannalta asetettavat kysymykset ainakaan sellaisia ole joita nyt hyvin valikoituneen joukon taholta ja hyvin rajoittuneiden kysymyksenasettelujen puitteissa yleiseen tietoisuuteen tyrkytetään.

Moraalikysymyksiä ei kannata tarkastella siksi että nämä ongelmat minkään moraalin varassa ratkeaisivat, vaan ihan vaan sen takia että kaikkinainen moraalinen vinksahtaneisuus tässä yhteydessä niin esimerkillisellä tavalla tulee esille. Meillä on niin vääristyneitä käsityksiä ihmisestä ja ihmisen mahdollisuuksista.

Yksi perustavaa laatua oleva moraaliharha liittyy individualismiin jolla me eurooppalaiset individualistit olemme oppineet toisiamme kohtelemaan. Näemme kaikkialla vain yksilöitä. Maailmaa pelastetaan yksilö kerrallaan. Valitettavasti sen enempää maailma kuin yksikään näistä yksilöistä ei individualismin ansiosta pelastu.

Individualismin sokaisemat "ihmisarvo- ja ihmisoikeusideologit" muodostavat näennäisesti yhteensopimattoman joukon kansainvälisiin valtapeleihin vetoa tuntevia "vaikuttajia", kansallisen tason "vihreitä" maailmanparantajapoliitikkoja ja kaikenlaiseen monikulttuurisiseen riemunkirjavuuteen ihastuneita etnohedonisteja. Heillä ei ole juuri muuta yhteistä kuin se mitä he nimittävät "moraaliksi" eli vaatimus, että heille itselleen ominainen ja tärkeä priorisointi muukalaisongelmien ja oman kansan ongelmien marssijärjestyksestä täyttyy.

Se on tosiasiassa kaiken ihmiselle ominaisen sosiaalisuuden ja moraalisuuden vastakohta. Ihmisestähän voi kasvaa ihminen vain ihmisten joukossa, nimenomaan "omien" joukossa, ja ihmiselle luontainen moraali kytkeytyy itsekunkin omien läheisten suojeluun. Vain näistä lähtökohdista nousevat moraalitunnot ovat luontaisia, ja aina kun moraalituntoja irrotetaan lajityypillisistä yhteyksistään, seurauksena on sitten opillisia sairauksia.

Ihmisarvoidealisteille moraali on todellakin vain jotain julistuksenomaista ja teoreettista, jotain käsitteellis-abstraktista, ideaa, joka voidaan liimata elämänmuodostaan irtileikatun ja jonkinlaiseen puhtaaseen tyhjiöön asetetun "yksilön" päälle. "Ihmisoikeudet" ovat näille idealisteille normatiivisia moraaliarvostelmia, joiden varassa vaaditaan todellisuutta muuttumaan epätotuudeksi.

Tosiasia on, että meillä olisi aivan tarpeeksi tekemistä oman kansan asioiden kuntoon saattamisessa. Ne eivät ole kunnossa. Oman kansan joukossa on liikaa niitä joiden ongelmia ei osata eikä ehkä halutakaan ratkaista. Lisääntyvän köyhyyden ongelma on ratkaisematta. On kasvava kansanryhmä, jonka elämä jatkuvasti kurjistuu.

Ymmärrän, että on poliitikkoja, ihmisoikeusidealisteja ja etnohedonisteja, joille omistautuminen suurimittakaavaisiin globaaliongelmiin tarjoaa tilaisuuden kääntää selkä niille oman kansan ja oman yhteiskunnan ongelmille joiden ratkaisemiseen he ovat täysin kyvyttömiä. Ymmärrän myös, että kyvyttömyyden kompensoiminen tarvitsee vahvistukseksi vielä rinnalleen moraalipaatosta. moraalista oikeassaolemista, jotta uskottavuus omissa ja samanmielisten silmissä saavutettaisiin.

Mutta muistutan, tässä ihan vain ääneen sanomisen ilosta, että tällä menolla asiat eivät koskaan tule kuntoon. Saamme seurata vain päivä päivältä irvokkaammaksi muuttuvaa näytelmää, jossa "puolensa valinneet" ja valtakunnanviisaina itseään pitävät "vaikuttajayksilöt" omahyväisesti tyrkyttävät oman kansan vähäväkisille ihmisyyttä mitätöiviä idealismejaan.

Viljo Häggman

"..ja selittää äänestäjille, miksi meillä on moraalinen velvollisuus auttaa."

Osaisiko arvoisa blogisti selittää, miksi meillä on moraalinen velvollisuus auttaa (laitonta siirtolaisuutta ja ihmiskauppaa).

Niko Sillanpää

Kyllä, ihmissalakuljettajien toiminta on moraalisesti ongelmallista ja johtaa em. kuolemiin. Mutta kyseiset salakuljettajat eivät toimi Suomessa ta EU:n alueella, vain suvereeneissa maissa Pohjois-Afrikassa. Mutta eihän Hämäläinen/Ahtisaari näekään ihmissalakuljetusta seurauksineen ongelmallisena, vaan sitä, että eurooppalainen veronmaksaja ei halua kustantaa tänne haluaville ulkopuolisille parempaa elämää, vaikka "meillä on niin paljon ja heillä niin vähän".

Syyrialaiset ovat kyllä kätevä keppihevonen tässä, mutta puheena olevilla reiteillä heitä on nykyisellään vain noin 10% kulkijoista (yleisimmät lähtömaat Eritrea ja Senegal). Toki käytännössä jokainen kehitysmaan asukas on "pakolainen", koska kehitysmaassa eläminen on meihin nähden "epäinhimillistä".

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Mistä tuo tieto on peräisin että "vain" 10% olisi Syyriasta lähtöisin? Eritrean ihmisoikeustilanne on katastrofaalinen ja näin ollen suuri osa näistä turvapaikanhakijoista täyttää kyllä pakolaisuuden kriteerit. Mutta toki osa on ihan vain siirtolaisia ilman vainoa taustalla ja heillehän ei edes sitten myönnetä oleskelulupaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Toissapäivänä katselin tilastografiikkaa, joka näytti, että syyrialaisia olisi noin 20 % Välimeren ylittävistä turvapaikanhakijoista.

Niko Sillanpää

Maat ja osuudet vaihtelevat näemmä voimakkaasti eri vuosina nyt kun katselin tilastoja useammalta vuodelta. Kaikilla merireiteillä (ei pelkkä puheena ollut Libya -> Italia) syyrialaisten osuus on vaihdellut tällä vuosikymmenellä 0-31% välillä. Tämän vuoden suosikkilähtlmaat ovat olleet tähän mennessä Gambia, Senegal ja Somalia. Huomattava osuus ei suostu ilmoittamaan mitään lähtömaata.

Sinänsä on tänne jäämisen kannalta aivan sama, täyttyvätkö kansainvälisen suojelun kriteerit vai ei, koska palauttaminen ei nykyilmapiirissä yleensä onnistu. Mihin kyllä tullee muutos huomioiden tulijoiden määrän jatkuva kasvu.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #63

Itse näin jossain joku arvio että n puolet olisi syyrialaisia/eritrealaisia.

Miksi palautukset eivät onnistuisi? Joka vuosi käännytetään n pari tuhatta uökomaalaista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Moraali on todella heikoissa kantimissa valtaosalla tämänkin blogin kommentoijista. Hyvinvointiyhteiskunnan sänkyyn syöttämiä pullamössöjä, jotka eivät itse tekisi mitään hätää kärsivän ihmisen hyväksi.

Niko Sillanpää

Olkoon näin. Kuinka monta EU:n ulkopuolelta tulevaa (eli määritelmällisesti hätää kärsivää) paremman elämän etsijää Börjen luona asuu?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hädänalaisten ihmisten hyväksi voi tehdä vapaaehtoistyötä, tukea järjestöjä ja maksaa ilolla veronsa. Ensimmäiseksi ei tarvitse ottaa väkeä kotimajoitukseen.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #32

Kukaan ei estä sinua tekemästä mitään noista. Mutta kuten yltä käy ilmi, sinä haluat pistää kätesi muiden ihmisten taskuun, koska tiedät paremmin, mitä heidän pitäisi ansaitsemillaan rahoilla ynnä muilla resursseilla tehdä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #33

Olen auttanut maahanmuuttajia jo 80-luvulta saakka sekä työllistymään, että sopeutumaan yhteiskuntaan. Nuppiluku lienee jossain 50 tuntumassa. Omasta taskustani ja vaivannäöstäni on mennyt vähintään kymmenkertainen määrä siihen nähden mitä yhteiskunta teiltä veteliltä ja itsekkäiltä velvoittaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #36

Eli mitä sinä tarkalleen ottaen teit, mitkä olivat tulokset ja maksittiinko sinulle palkkaa? Vai "yhteiskunta velvoittaa"? Ymmärtääkseni sinä, Hämäläinen ja Ahtisaari ynnä muut yrittävät velvoittaa tai siis tehdä velvoittavuudesta lain.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #39

Eipä maksettu palkkaa. Avustin sukulaisyrittäjää, joka ei osannut riittävästi kieliä pärjätäkseen kaikkien ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden kanssa. Tein soppareita, perehdytin töihin sekä selvittelin käytännön ongelmia.

Yhteiskunta on velvoittanut ottamaan vastaan kiintiöpakolaiset, turvapaikanhakijat ja kustantamaan kehitysavun verovaroin. Nyt näistäkin yritetään luistaa.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #41

Se on rikkaiden hommaa tuo ilmaisavustustyö.

Kehitysapukin voisi perustua vapaaehtoisuuteen niin nähtäisiin sitten kuinka paljon lähimmäisenrakkautta suomesta löytyy.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Börje,

Oletko sitä mieltä, että salakuljettajien moraali on korkeammalla tasolla kuin valtaosalla tämän blogin kommentoijista ?

Salakuljettajat kun toimivat aivan siellä paikan päällä hätää kärsivien ihmisten hyväksi. Me vaan täällä naputellaan tietokonetta, mukaan lukien Börje Uimonen.

Niko Sillanpää

Pekka, kyse on useammista mittatikuista.

Salakuljetusrikollisliigoilta ei voi vaatia mitään. Hekin ovat tavallaan uhreja, jotka vain vastaavat kysyntään.

Eurooppalaiset taas ovat syyllisiä, koska heillä on hyvinvoinnin, rasismin ja kolonialismin polvesta polveen periytyvät perisynnit. Kyseessä on heidän moraalinen velvollisuutensa.

Kolmatta mittatikkua käytetään sitten sinänsä vapaaehtoisesti merimatkalle lähteviin. He ovat uhriraukkoja, "heikoista heikoimpia", joilla ei ole mitään vastuusta mistään yksilöinä tai kollektiivina, kaikkein vähiten itsestään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #30

Niin ja Börjelläkin on käytössään vene.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Miksi kysyt minulta ihmissalakujettajien moraalista? Miten se liittyy keskusteluun länsimaisen yhteiskunnan yleisestä vastuusta ja moraalista hädänalaisia ihmisiä kohtaan?

Ihmisiä on salakuljetettu läpi historian erilaisilla motiiveilla. Osaa niistä voi pitää moraalisesti hyvin korkeina ja osaa alhaisina. Sekin usein vielä katsojan silmässä. Pidämme nykyisin natsien kuolemanleirien pelossa piiloteltuja ja maasta salakuljetettuja juutalaisia hädänalaisina ja heidän auttajiaan sankareina. Silloin ei aina pidetty.

Ainakaan minä en kykene arvottamaan missä maailman nykykonflikteista pakenijoiden hätä on samalla tasolla ja heitä auttavat ihmiset sankareita. Missä taas moraalittomia bisnesmiehiä, jotka yrittävät vain hyödyntää muiden hätää.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #43

Et kykene arvottamaan, edustaako maksun kerääminen ja merikelvottomalla aluksella avomerelle pistäminen moraaliltaan hyvää vai pahaa?

Aika huikeaa. Syyn arvottamiskyvyttömyydellesi voit lukea tuosta yltä kommentistani.

Mitä tulee aloittavaan kysymykseesi, eikö olisi huomattavan paljon loogisempaa tarkastella missä tahansa tapahtumaketjussa siihen osallisten tekoja ja moraalia, eikä sellaisten tahojen (kuten suomalainen veronmaksaja) moraalia, joilla ei ole mitään tekemistä kyseisten tapahtumien kanssa?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #44

Kaluston merikelvottomuus johtuu vain kansainvälisestä merilainsäädännöstä. Viranomaisten on pelastettava merihädässä olevat. Merikelpoisella aluksella liikkuvat voi pelkästään käännyttää takaisin. Meren kautta tapahtuva "salakuljetus" voi onnistua vain saattamalla kuljetettavat merihätään. Mieluiten ei kovin todelliseen, mutta silti uskottavaan. Tätä "porsaanreikää" käyttäen ollaan valmiita ottamaan riski, joka osalle on valitettavasti realisoitunut. Jos länsimaat kantaisivat moraalista vastuutaan oleellisesti paremmin, ei tätä tapahtuisi.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #45

Machiavelli on selvästikin luettu. Mutta melko hyvin kuvaat tuota kyynistä toimintaa.

Kansainvälinen merenkulkulainsäädäntö on mitä on, jotta alus selviäisi merellä eli olisi merikelpoinen. Alus ei ole merikelpoinen tai merikelvoton kansainvälisen merenkulkulainsäädännön vuoksi, vaan siksi, että olosuhteet merellä asettavat tiettyjä vaatimuksia.

Eli vastuu on länsimaiden? Millä ihmeen mekanismilla? Ei tänne tuleminen ole kenenkään subjektiivinen oikeus muuta kuin hörhöjen moraalikuvitelmissa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #46

Sattumalta synnyit tänne ja sait rajoittamattoman oikeuden syrjiä kaikkia muualle kuin EU:n alueelle syntyneitä? Minne kaikkialle sinun maahanmuuttoasi rajoitetaan?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #47

Kaikkialle.

Kuinka ollakaan, paikalliset hallitsijat -- esimerkiksi Suomessa kansa, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta -- omistavat täysin suvereenin vallan hallitsemaansa maa-alueeseen. Mikä tarkoittaa, että kyseiset hallitsijat voivat tehdä täysin haluamansa mukaan sääntöjä, kuka kyseisellä alueella saa oleskella ja kuka ei. Näitä sääntöjä voidaan tehdä myös yhdessä muiden tahojen kanssa, esimerkiksi EU-maat.

Ei ole mitään maailmanhallitusta, ei yhteistä sosiaalivakuutusrahastoa. Ei yhteistä sopparia tässä maailmassa. Esimerkiksi minun sopparini tässä maailmassa on jotain aivan, aivan muuta kuin vaikka eritrealaisen soppari ja sillä hyvä ja selvä, asiaan ei tarvitse minun palata.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #48

Luultavasti joudut palaamaan asiaan. Sen verran nuorelta näytät, ettet todennäköisesti ehdi karkuun maailman kiihtyvää muutosta.

Äärettömässä avaruudessa pyörii pikkuisen auringon ympärillä häviävä pieni kiviplaneetta. Sen ainutlaatuisen biosfäärin ihmiset ahneudessaan ja "soppareineen" turmelevat lähiaikoina lähes elinkelvottomaksi.

Kun olosuhteet radikaalisti muuttuvat huonommiksi, niin muuttuvat pelisäännötkin. Sinun valitsemasi tie johtaa vääjäämättä huonoon lopputulokseen. Globaalin yhteistyön malli voi toimia tai sitten ei. Se on kuitenkin ihmiskunnan ainoa mahdollisuus.

Suomen valtio on naurettavan nuori, eikä täällä asuvaa pikkuruista kansaa yhdistä juuri mikään muu kuin kieli. Tuollaisen varaan ei paljon kannata rakentaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #50

Oletetaan tuomiopäiväskenaariosi (jotka muuten ovat vihreille tyyllinen ominaisuus ja moraali-instrumentti).

Mistä vaikka joku eritrelainen saa sellaisen voiman, että pystyy neuvottelemaan ainakaan hiukkaakaan paremman sopparin kehittyneiden maiden kanssa? Kaikella todennäköisyydellä: ei yhtään mistään.

Mutta siinä olet todennäköisesti oikeassa, että säännöt muuttuvat. Mutta eri suuntaan, kuin luulet.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #51

Ota joskus pää pois pensaasta ja huomaat tiedeyhteisöjen olevan jo melko huolissaan koko ihmiskunnan selviämisestä jos nykyiset toimintamallit jatkuvat.

Olet kyllä luontaisesti oikeassa. Ihminen on kehitysbiologisesti silti vain apina, joka hakee turvaa laumastaan kun alkaa pelottamaan. Tieteen ja tekniikan kehitys mahdollistaisi hiukan fiksummankin käyttäytymismallit kuin nyt näyttävät olevan vallalla.

Minä olen sen verran kehitysoptimisti, etten usko ihmisten lopulta taantuvan takaisin apinoiksi, vaan jonkun aikaa virheitä tehtyään kykenevät henkisesti kehittymään nykyisestä tasostaan.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #57

"Ota joskus pää pois pensaasta ja huomaat tiedeyhteisöjen olevan jo melko huolissaan koko ihmiskunnan selviämisestä jos nykyiset toimintamallit jatkuvat."

Pertti Linkolan opit käytäntöön?

timo1

Tyypillistä "hyvän ihmisen" harjoittamaa mielipidetyranniaa. Jos et kannata rajoittamatonta maahanmuuttoa, olet empatiakyvytön kylmä rasisti. Ei se kuule enää mene lävitse, niin helkatin läpinäkyvää. Samaa juttua kuin että äiti on pikku tenavan mielestä paska, kun ei anna syödä koko karkkikauppaa.

Sinä se olet pilalle hemmoteltu, kun ei pätkääkään kiinnosta, mistä ne rahat otetaan pakolaisten elättämiseen? Missä vaiheessa sanoisit, että "joo riittää"? 50 000, 100 000, 500 000? Joka helkatin perheeseen autotalliin pakolaisperhe? Missä menee sinun rajasi, jonka jälkeen olet tarpeeksi kiillottanut persettäsi?

Vähän aikaa sitten humanitäärinen maahanmuutto oli teikäläisten mielestä rikkaus, nyt se on taakanjako? Mitä helkattia? Menetkö sanomaan vaikkapa somalimiehen raiskauksen uhrille, että hienoa, osallistuit taakanjakoon konkreettisesti?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Nyt täytyy vain miettiä avoimesti, mitkä ovat ne EUn "rikkaimmat maat".

Kuvaa hämärtää, että tuijotetaan BKT:een, ei resursseihin. Väännetään rautalangasta: Kumpi on rikkaampi, Aku Ankka, joka saa palkkaa, vai Roope Ankka, jolle kukaan ei maksa palkkaa?

Romanian öljyvarat ovat samaa suuruusluokkaa kuin Tanskan. 90 % Mustanmeren ja Balkanin öljynjalostuksesta tapahtuu Romaniassa.

Portugalin Algarven uusi (!) kaasukenttä riittää maan tarpeisiin noin 16 vuodeksi, ja vinetiinkin riittää.

Espanja on teollisuusvaltio, joka on tärkein laittoman työvoiman hyväksikäyttäjä EUssa. Suomalaisten "nauttimat" halvat espanjalaiset vihannekset ovat afrikkalaisella, lähes palkattomalla, hiellä tuotettuja.

Italia on paitsi rikas, myös vakaa teollisuusmahti. Suomessa on 5 liikepankkia, perlkästään Milanossa yli 350.

Kreikan kauppalaivasto hoitaa karkeasti 25 % maailmankaupasta, maan perimättömät verot riittävät mainiosti ulkomaanvelan maksuun.

Koko "pakolaisongelman" (joka oikeastaan on puhtaasti siirtolaisongelma) perusta on Välimeren maiden taloudessa, joka hyödyttää laajamittaisesti laitonta työvoimaa, joka on lähinnä puoliorjan asemassa. Sanktiot etenkin Italiaa ja Espanjaa vastaan lopettaisivat "ongelman" tehokkaimmin.

Mutta ongelman ratkaiseminenhan ei ole edes tarkoitus eikä tavoite.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Ehkä seuraava ei oikein kuulu tänne mutta.....

Pieni otanta viime viikon ilmoitetuista rikoksista Ruotsissa.

- 79 pahoinpitelyä
-4 raiskausta
-1 raiskauksen yritys
-32 ryöstöä/henkilöryöstöä
-5 ampumavälikohtausta
-17 tahallista tulipaloa
1 murhapoltto
- 1 autopommi
-2 murhayritystä
- 3 murhaa
-1 räjäytysepisodi missä ilmeisesti käytetty käsikranaattia

Lisäksi voisin vielä todeta että vudesta 1975 rikostilastot ovat lisääntyneet 300%.
Riskaukset ovat lisääntyneet 1472% samassa ajassa.

En tiedä onko Pelle ja Palle ruvennet ihan hulluiksi vai olisikohan kyseisillä luvuilla jotain tekemistä maahanmuuton kanssa.

Oli miten oli tämän suuntaisia lukuja en haluaisi Suomeen

timo1

Näiden ongelmien lisäksi suuret ruotsalaiset kaupungit alkavat olla konkurssissa, elävät tulonsiirroilla muualta. Ongelmat tulevat piakkoin kärjistymään Ruotsissa. Suuren varallisuutensa ansiosta Ruotsi voi porskuttaa vielä tämän vuosikymmenen, mutta sitten loppuu pumpuista kapasiteetti ja Ruotsi uppoaa.

Tässä voi jopa käydään niin, että saamme ruotsalaisia siirtolaisia Suomeen. Kun tilanne kehittyy sellaiseksi pandemoniumiksi, että perusturvallisuus järkkyy liikaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Helvetin hyvä juttu sitten tuo pakkoruotsi. Voi keskustella pakolaisten kanssa suoraan heidän äidinkielellään, jolloin väärinkäsitysten vaara on pienempi.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Riotsin rikollisuus on laskenut jos vertaa 1970-lukuun.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Crime_in_Sweden

Suomalaiset edelleen suurin maahanmuuttajaryhmä Ruotsissa.

Marko Huttunen

Mikä olisi blogistin mielestä Suomelle sopiva osuus tästä taakanjaosta? Täytyyhän olla joku lukumäärä joka tyydyttäisi vaativankin suvaitsevaisen auttamisen halun, onko se sitten 10 000, 50 000 vai 100 000 per vuosi vai kenties vielä enemmän? Vai onko tulijoiden määrää tarpeen rajoittaa ollenkaan, ovet auki Välimerelle asti tai noutokyyti Libyasta niin ei käy matkalla vahinkoja?

Kuinkas tämä nyt on kääntynyt "taakanjaoksi", vielä pari vuotta sitten humanitäärinen maahanmuutto oli rikkaus jota ilman Suomi eikä Eurooppa kertakaikkiaan tule toimeen. Eikös Katainenkin laskeskellut että tarvitaan n 1,8 miljoonaa moniosaajaa v. 2020 mennessä? Nyt tuo määrä saataisiin helposti vaikka vuodessa jos halutaan. Rajat alas, sosiaaliturva tulijoille ylös. Ja sitten vain odotellaan että Suomi nousee, ei ainakaan työvoimapulaan homma tukahdu, olisi kerrankin reserviä niin että ei tarvitsisi ruotsalaisten rinnalla hävetä.

timo1

Tälläiset "etkö sinä ole hyvä ihminen?!"-puheenvuorot ovat tyypillistä suvakkien puuhaa. Sen sijaan että autettaisiin niitä suuria pakolaisleirejä, jaetaan lottovoittoja harvoille valituille täysylläpidolla Suomeen.

Sopeutumisongelmista ei välitetä, pääasia että pääsee kiilottamaan persettänsä suvakkien omassa joukossa. Nämä "hyvät ihmiset" eivät taatusti asu monikulttuurisessa lähiössä, vaan ihan kantaväestön asuttamassa rikkaassa lähiössä, kaukana näistä ongelmalähiöistä.

Missä vaiheessa voi siltä pakolaiselta kysyä, että koskas alat elättämään itsesi Suomessa? 5, 10, 50 vuoden jälkeen? Koska saa vaatia, että naisten alistamiset ja muut paskatouhut suoraan keskiajalta saa nyt loppua heiltä?

Ei ole somaliyhteisöltä kuulunut raiskauksien tuomitsemista kuin se yksi nainen. 10 kertaa enemmän raiskausrikoksia kuin kantaväestöllä keskimäärin. Neljä kertaa enemmän väkivaltarikoksia. Tätäkö lisää Suomeen?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Cenita Sajaniemi laittoi näköjään jo ylempänä linkin Halla-ahon alustukseen tuumaustunnilla, mutta laitan sen uudestaan.
https://www.perussuomalaiset.fi/news/tuumaustunnil...
Jälkitallenne löytyy sivulta.

Todellinen tuhti asiapläjäys Eu:n taakanjakosuunnitelmista ja yleensä pakolaisten auttamisesta. sivutaan siellä Ahtisaartakin.

Tiedän, ettei moni täällä voi sietää Halla-ahoa ja on kaikesta eri mieltä hänen kanssaan, mutta mies kuitenkin etsii tietoa, puhuu ilman poliittista jargonia ja etsii pragmaattisia keinoja ongelmien ratkaisuun. Näille asioille täytyy nostaa hattua.

Kannattaa katsoa, vaikka aika pitkä pläjäys onkin.

Toimituksen poiminnat