Ville Hämäläinen Sopivasti kriittinen sillanrakentaja

Avioliittolain muutos on lopulta tahdon asia

Eduskunta äänestää perjantaina kansalaisaloitteesta koskien tasa-arvoista avioliittolakia. Äänestyksestä on tulossa tiukka, ja osa kansanedustajista pohtii vielä kantaansa tai ei ole etukäteen ilmoittanut sitä. Eduskunnalla on nyt mahdollisuus päivittää avioliittolaki vastaamaan enemmistön suomalaisista oikeustajua.

 

Eduskuntapuolueet ovat pitkälti linjanneet, että kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on omantunnonkysymys eli eduskuntaryhmä ei ohjeista kansanedustajia äänestämään tietyllä tavalla. Helsingin Sanomien (25.11.14) kainalojutussa oli käyty läpi, mistä omantunnonkysymyksissä on yleensä kyse ja miten ne eroavat muista äänestyksistä.

 

Niin julkisessa keskustelussa kuin kansanedustajien keskuudessakin on kysytty aiheellisesti, onko tasa-arvoinen avioliittolaki pohjimmiltaan omantunnonkysymys. Tasa-arvo on ennen muuta ihmisoikeuskysymys.

 

Itse toivoisin, että kansanedustajille ihmisoikeudet ovat lähtökohta, joka otetaan aina huomioon päätöksenteossa. Ihmisoikeuksien pitäminen omantunnonkysymyksenä vie pahimmiltaan pohjan ihmisoikeuksilta ja niiden välttämättömyydeltä.

 

Osa kansanedustajista pitää rekisteröityä parisuhdetta tarpeeksi hyvänä tai olisi valmis kehittämään sitä joiltain osin. Lainsäädännössä ei kuitenkaan tule kohdella ihmisiä eri tavalla sukupuolen perusteella. Kahden samanlaisen järjestelmän ylläpitäminen olisi myös epäekonomista.

 

Rap-muusikko Tommy Lindgren on kiteyttänyt ongelman ytimen hyvin:

 

“Kun avioliitto-oikeutta on jo rajoitettu, eikö homoille voisi vaaleissakin järjestää erilliset äänestyskopit? Äänioikeus voisi olla melkein sama kuin heteroilla, mutta ei ihan. Äänioikeuden sijaan kannattaisi ehkä puhua “rekisteröidystä osallistumisesta”, ja äänen painoarvon voisi rajata esimerkiksi kolmeen neljäsosaan heteroäänestä. Tai sitten voisimme vihdoin lopettaa tämän naurettavan pelleilyn ja taata kaikille kansalaisille yhtäläiset oikeudet lain edessä. Heti.”

 

On tekopyhää sanoa, ettei ole mitään homoseksuaaleja vastaan, jos samaan aikaan ei ole valmis antamaan samoja oikeuksia lain edessä. Se on syrjintää.

 

Tasa-arvoinen avioliittolaki on tahdon asia.

 

Poliittista tahtoa kyllä on. Jos aloite ei mene tämän viikon äänestyksessä läpi, tulee avioliittolaki muuttumaan joka tapauksessa muutaman vuoden sisään.

 

Jos aloite onkin omantunnonkysymys, haluan kysyä kansanedustajilta, kenen omatunto ajaa viivyttämään muutosta, joka kuitenkin tapahtuu muutaman vuoden sisään? Mitä lisäarvoa muutaman vuoden lisäaika toisi?

 

Eikö se olisi pelkkää kiusantekoa?

 

Perjantaina on mahdollisuus kirjoittaa uusi luku suomalaisen tasa-arvon historiaan. Tahdotko sinä, kantaasi harkitseva kansanedustaja, ottaa askeleen kohti tasa-arvoisempaa Suomea? Jos et ole vastaan, miksi et liittyisi siihen joukkoon, joka on valmis muuttamaan yhteiskuntaa?

 

Sinulle on laaja tuki. Tämän takana ei ole vain pieni joukko kulttuurimarxisteja, vaan enemmistö suomalaisista – ja myös enemmistö jokaisen puolueen kannattajista. Ei ole heteropareilta pois, että avioliitto avataan homopareille. Kyse on koko yhteiskunnan askeleesta tasa-arvoisemmaksi yhteiskunnaksi.

 

Me tahdomme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olet oikeassa!

Jos vähintään 101 kansanedustajalla on paha tahto, niin lakialoite menee läpi!

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Hyvä ja paha ovat kovin suhteellisiä käsitteitä.

Äkkiseltään sijoittaisin tasa-arvon, yhdenmukaisuuden ja syrjimättömyyden hyvän kategoriaan. Vaan mistäpä minä tiedän.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hyvä ja paha eivät ole suhteellisia käsitteitä, vaan meidän harhaava omatunto yrittää suhteellistaa ne!

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Minulla on siinä mielessä kristillinen omatunto, että pyrin tekemään muille niin kuin toivoisin itselleni tehtävän.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Tähän minulla ei ole mitään sanomista noin henkilökohtaisesti. Onnea valitsemallesi tielle!

Jarmo Halttu

Jos sitten vastustajat haluavat jatkaa asiasta puhumista vielä pari vuotta. Se näyttää kovin kiihottavan heitä ;-)

Jonas Hellgren

"Itse toivoisin, että kansanedustajille ihmisoikeudet ovat lähtökohta, joka otetaan aina huomioon päätöksenteossa. "

Juuri niin.
Nykyinen lakimme on ihmisoikeuksien julistuksen mukainen. Ei ole syytä muuttaa.
Nykyinen lakimme on myös tasa-arvoinen. Ei ole syytä muuttaa.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Minun mielestäni laki, joka salli vain miesten äänestää oli hyvin tasa-arvoinen, eikä sitäkään olisi pitänyt mennä muuttamaan, kun naiset tuppaavat sotkemaan miesten politiikan teon. Ajatella, että ihmisoikeuksia piti mennä vielä muuttamaan!

Toimituksen poiminnat