Ville Hämäläinen Sopivasti kriittinen sillanrakentaja

Vihreillä on nyt tehtävä: uudistaa yhteiskuntaa

Vihreiden puoluekokouksen hyväksymä uusi puolueohjelma on tarpeeksi radikaali, jotta vihreät olisi seuraavissa vaaleissa erottuva vaihtoehto. Vihreiden tehtävä on uudistaa yhteiskuntaa. Siksi olen valmis puolustamaan niitäkin ohjelman kantoja, joita en täysin jaa.

 

Ajanmukaista päihdepolitiikkaa

 

Huumausainepolitiikan painopiste siirretään rangaistuksista haittojen vähentämiseen. Rikoslaissa huumausaineiksi määriteltyjen laittomien päihteiden käytöstä ja hallussapidosta omaan käyttöön ei pidä rangaista. Lisäksi päihdeongelmaisten kuntoutukseen on kohdennettava lisää resursseja.”

 

Vankila ja rikosrekisteri ei ole hoitomuoto. Tämä tulee helpottamaan resurssien kohdentamista oikein. Käytön rangaistavuudesta luopumisen kannalla on moni poliisikin. Nyt yhteiskunnan resursseja menee hukkaan.

 

Nykyhuumelainsäädännössämme elää edelleen vahva koston ja moralisoinnin vire. Siinä nähdään huumeet absoluuttisen pahoina mutta myös niitä käyttävät ihmiset. Samalla se tekee hankalaksi auttaa moniongelmaisia ihmisiä ja yhteiskunnan heikoimpia.

 

Se, että tästä kannasta ei ole syntynyt kovinkaan suurta mediaspektaakkelia kertoo siitä, että suomalaisten asenteet ovat muuttuneet. Tietoisuus on lisääntynyt, narkkari nähdään ihmisenä avuntarpeessa.

 

Vihreät päätti myös kannattaa kannabiksen käytön ja omaan käyttöön kasvattamisen depenalisoinnista. Jälleen on kyse siitä, mihin haluamme yhteiskunnan vähiä varojaan käyttävän. Pössyttelijöiden nappaamiseen vai päihdeongelmaisten auttamiseen? Onneksi keskustelu on saanut maltillisemman sävyn. Tietämys ja ymmärrys ovat lisääntyneet. Jos päihteitä arvioitaisiin nykytiedon valossa, voisi kannabis olla sallittua ja alkoholi kiellettyä myrkkyä.

 

Kaikille hätääntyneille tiedoksi: huumeiden myyminen on edelleen rangaistavaa.

 

En ole itse lyönyt kantaani lukkoon. Meillä on nykyistenkin päihteiden ongelmien kanssa tekemistä. Kannabiksen vaikutukset ovat yksilöllisiä ja käyttötavat ovat jokseenkin vakiintumattomia. Myös kysymys omaan käyttöön kasvattamisesta on polttava. Mihin vedetään raja? Yksi kasvi ikkunalaudalla lienee hyväksyttävä, mutta entä vaatekomerollinen?

 

Vaikka oma kantani on vielä jyrkkä ehkä, olen tyytyväinen siihen, että vihreät lähtee ajamaan asiaa. Se on uudistajan tehtävä.

 

Olin itse yllättynyt siitä, miten selvällä enemmistöllä asiasta päätettiin puoluekokouksessa sunnuntaina. Sitäkin yllättyneempi olen siitä, että puoluekokousväki suhtautui myönteisemmin huumeisiin kuin viiniin: alle 22-prosenttisten alkoholijuomien siirtäminen ruokakauppoihin kun ei saanut kannatusta.

 

Sen sijaan oluiden ja viinien ulosmyynti ravintoloista ja pienpanimoiden oikeus myydä tuotteita tilojen yhteydessä sallittiin. Tämä on upea ele alan yrittäjiä kohtaan ja hieno teko kaikkia laadukkaan kotimaisen oluen ystäviä kohtaan.

 

Vaihtoehto konsensuksen ja kompromissien sijaan

 

Etsi ohjelmasta ”Vihreät on feministinen puolue, joka edellyttää, että kaikessa päätöksenteossa arvioidaan sukupuolivaikutukset ja sosiaaliset vaikutukset.” Siellä se kuitenkin lukee, vaikka ei silmään pistäisikään. Tästä käytiin pitkä keskustelu puoluekokouksessa. Minusta on jälleen kerran meidän tehtävämme ja tavoitteidemme kannalta tärkeää mainita, että olemme feministinen puolue.

 

Kaikki muut puolueet ovat tasa-arvopuolueita. Vai sanooko jokin puolue vastustavansa tasa-arvoa?

 

Nyt tulisi kuitenkin määritellä, mitä on vihreä feministi. Määritelmän voisi tuottaa kirjalliseen muotoon jonkinlainen työryhmä, jonka vetäjiksi ei nimettäisi asiaa kuuluvimmin kannattaneita.

 

Vihreät onnistuivat välttämään kompromissien hötteiköt. Tämä näkyy turpo-kannoissa.

 

Nykytilanteessa Vihreät ei kannata Suomen NATO-jäsenyyttä. Olennaisesti muuttuneessa tilanteessa Suomen NATO-jäsenyyshakemuksen jättämisestä tulee järjestää kansanäänestys.”

 

Olen itse NATO-jäsenyyttä vastaan. Reaalipolitiikan paineessakin on uskallettava pitää ideologiasta kiinni. Liittymällä sitoutuisimme sellaiseen etupiiriin, jonka toimet eivät ole juuri Venäjää parempia. Minusta Suomen paikka on nyt ja jatkossa neuvottelijana. On tärkeää, että vihreiden NATO-kannassa on maininta kansanäänestyksestä.

 

Vihreät kannattaa siirtymistä vapaaehtoiseen ja sukupuolineutraaliin asepalvelukseen. Itse tein alkuperäiseen muotoiluun (”valikoiva, lyhyempi ja sp-neutraali asevelvollisuus) muutosesityksen, jossa ehdotin siviilipalveluksen tuntuvaa lyhentämistä ja totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksista luopumista. Jälkeenpäin ajateltuna olisi täytynyt kirjoittaa muutosesitykseeni, että se toimisi siirtymävaiheena, jos vapaaehtoista asepalvelusta ei saada tulevalla eduskuntakaudella läpi.

 

Jos olisimme kaikissa kannoissamme tyytyneet kompromisseihin ja varoneet suututtamasta ketään, edistäisimme ainoastaan vallitsevan tilan säilyttämistä. Se ei voi olla vihreiden tavoite. Yhteiskunta on murroksessa niin monella alalla. On rohkeutta uudistaa. Se myös vaatii rohkeutta.

 

Meillä on tehtävä ja tehtävä on yhteinen

 

Tämä ohjelma toimii vihreiden eduskuntavaalityön ja hallitusohjelman neuvottelujen pohjana. Samalla se on ehdokkaille hyvä pohja peilata kantojaan: missä nämä ovat puolueen kanssa samaa mieltä, missä eri mieltä ja miksi.

 

Tärkeää olisi silti löytää sellaiset ehdokkaat, jotka seisovat yhdessä sovittujen kantojen takana. Näkemyseroja saa olla, mutta emme voi luistaa tästä. Itse ehdokkaana olisin valmis seisomaan vaikeidenkin kantojen takana. Punnitsisin mieluusti hyviä ja huonoja puolia ja toimisin sillanrakentajana eri näkökantoja edustavien välillä.

 

Uusi tavoiteohjelma tuskin edustaa täysin kenenkään arvoja ja näkemyksiä. Äänestin itse liberaalimman suunnan puolesta. Siksi että meillä on tehtävä.

 

Poliittinen ohjelma on radikaali ja tavoitteellinen. Se antaa oikeasti poikkeavan vaihtoehdon äänestäjälle. Jos olisimme tehneet kompromissien ja konsensuksen ohjelman, olisimme vanha puolue. Meillä on jo riittämiin säilyttämisestä aatteen tehneitä puolueita. Vihreiden on erottauduttava halulla uudistua ja uudistaa.

 

Vihreillä on tavoiteohjelman myötä tehtävä: uudistaa yhteiskuntaa radikaalisti.

 

Poliittinen ohjelma, stilisoimaton versio

 

villehamalainen.fi

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170013...

Kari Tolvanen tyrmää vihreiden linjan huumeisiin. Siitä en ole yllättynyt.

Itse olen positiivisesti yllättynyt että eduskuntapuolue uskaltaa ottaa uuden ja oikean suunnan huumeisiin.

Itse en ole koskaan voinut käsittää että käyttäjiä rangaistaan. Se ei todellakaan edes ole huumeiden käyttöä Suomessa lopettanut.

Ja mitä tulee kotikasvatukseen niin ikkunalaudalla kasvava hamppu ei ole vaihtoehto, koska siitä ei päihdyttävää tule.
Itse ajettelen että kotona saisi kasvattaa kymmentä kukkivaa kasvia sekä taimia, pistokkaita lisäksi.

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Käyttäjien rankaisu on kertakaikkisen lyhytnäköistä. Resurssit pitäisi kohdistaa oikein, vangita rikollisia ei uhreja.

Kiitos selvennyksestä, tietoni kannabiksen kasvatuksesta ovat vähäiset. Joo, jonkinlainen selkeä määrä täytyisi varmasti silloin lakiin kirjata.

Jukka Mäkinen

Ainoa asia minkä vihreät ovat oppineet, on olla tekemättä mitään yksinkertaisia selkeitä ja kaikkein vähiten sitovia päätöksiä. Näin helpottuu itsensä myyminen ministerinpallin vuoksi. Jos ei mitään lupaa, niin ei oikein voi takkiakaan kääntää. Selkärangattomuutta sanoisin.

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

”Vihreät on feministinen puolue, joka edellyttää, että kaikessa päätöksenteossa arvioidaan sukupuolivaikutukset ja sosiaaliset vaikutukset.” .... Minusta on jälleen kerran meidän tehtävämme ja tavoitteidemme kannalta tärkeää mainita, että olemme feministinen puolue... Kaikki muut puolueet ovat tasa-arvopuolueita. Vai sanooko jokin puolue vastustavansa tasa-arvoa?"

Sorry Ville, mutta minun mielestäni tässä te vihreät menette vauhdilla metsään. Feministisyyden korostamisella ette takaa päätöksenteossa minkäänlaista sukupuolivaikutusten jne. objektiivista arviointia. Feministisyyttä manifestoimalla toinen puolikas eli miesten näkökanta jää arvioissa huomioimatta. Miksi te vihreät kannatatte tällaista yksipuolista näkemystä ja vanhanaikaista sukupuolten välistä epäoikeudenmukaisuutta? Yhteiskuntaa te ette tällä manifestillanne uudista, vaan pitäydytte menneisyyden sloganeissa ja fraaseissa.

Markus Lehtipuu

Vihreillä ei ole minkäänlaista mandaattia uudistaa mitään yhteiskuntaa.

Viime eduskuntavaaleissa vihreät hävisivät melkeinpä eniten, viisi paikkaa. Kansa, jolla perustuslainkin mukaan on valta, siirtyi joukoittain pois äänestämästä virheitä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

V.H: "Vihreät kannattaa siirtymistä vapaaehtoiseen ja sukupuolineutraaliin asepalvelukseen."

Olisi aika siirtyä eteenpäin myös tässä asiassa.

Eilen jäi YLEn uutisista mieleen vanhan miehen kumiseva lause, että Suomen pitävät pystyssä miehet ja aseet.

Olavi Mansikka

hyvähän se on tietää että kannatatte huumeita ja niihin liittyviä ongelmia. alkoholi on kanssa huume. mikäli se nyt keksittäisiin. taatusti kielelttäisiin. jo nyt meillä on ongelmia alkon kanssa. pelottaa ajatella miten suuria ongelmat olisivat jos huumeet vapautettaisiin. toki olen samaa mieltä että hoito olisi parasta. hoito vaan maksaa. mistähän siihen rahat? taas yrittäjiltä? ja kuluttajilta jotta voitte vetää mitä milloinkin naamaan. kotikasvatuksesta voisikos vuokraaja kieltää kasvatuksen omistamassaan kohteessa? siinä kun tulee vahinkoja ja toi korvausvelvollisuus on vähän kyseenalainen. toki sellainen on mutta harvemmin huumehepuilla rahaa.

Markus Lehtipuu

Jos muistelee ministeri Tuija Braxin ehdotusta sähköpannasta ja tätä uutta hörhöilyä, saamme vihreän ihanneyhteiskuntamallin.

Kansa on huumehöyryissään, sähköpanta kaulassa. Ainakin alamaisia on helpompi holhota.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Kansa on huumehöyryissään, sähköpanta kaulassa. Ainakin alamaisia on helpompi holhota."

Jos kannabis tai muut huumeet olisi laillisia, olisiko sinun pakko niitä nauttia?

Näin ainakin annat ymmärtää kirjoituksessasi.

Olavi Mansikka

mitenhän se ongelma poistus jos myyntiä ei tehdä lailliseksi. Hörhät eivät saisi rangaistusta niin entistä enemmän vaan varastettaisiin tavaraa. ei tuu toimimaan. jos tehtäisiin lailliseksi ehkä jokin vaikutus. vaikka kyllä silloinkin pitäisi rahaa siihen jostain saada... jos ei sitten ihan ilmaiseksi.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #10

Kukaan ei ole dekriminalisoimassa varkautta. Valtava enemmistö huumeidenkäyttäjistä ei ole varkaita.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #19

rikollisia kuitenkin. nykylainsäädännän näkökulmasta.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä Vastaus kommenttiin #20

Nykyään rangaistuksen saa teosta, josta rangaistusta ei kuulu kenenkään näkökulmasta antaa. Tätähän tässä yritetään korjata.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #21

Esimerkki:

Jos minä menen koirani kanssa metsään lenkille ja poltan siinä samalla kannabiskääryleen.
Ja oletetaan että poliisi olisi ulkoiluttamassa samalla hetkellä huumekoiraansa joka saisi hajun ja ohjaisi poliisin luokseni juuri kuin kannabiskääryle olisi huulissani.

Minä ensinnäkin saisin sakot sekä sen ohessa kotini pengottaisiin ja pääsisin poliisin mustaankirjaan, joka oikeuttaa poliisin pysäyttelemään kadulla ja ratsaamaan taskut.

Ketä uhkaan silloin ja kuka on rikoksen uhri?

On hemmetin mahtava laki meillä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Mistähän virheille saisi ohjelman, jossa tavallinen ihminen saisi jotain positiivista arkiseen elämäänsä ja elintasoonsa.
Se ohjelma ja toiminta , jota minä olen nähnyt, on kyllä suomalaiselle työlle ja ihmiselle hyvin kalliiksi tullut.
Esimerkiksi toiminsa EU:ssa on lähes joka asiassa aina vain suomalaisen tuotteen ja työnhintaa nostanut. Kilpailukykymme viennissä on laskenut ja vihreät ovat yhä lisää velvoitteita ja rasituksia teollisuudelle laittamassa.
Idealismi toki on hienoa, mutta useimmiten sillä ei arkisen todellisuuden ja elannon kanssa mitään tekemistä.
Herra varjelkoon lisääntyvästä vihreydestä politiikassa!

Pekka Iiskonmaki

#11
Vihreillä on rento ote elämään. Aivotkin on valtaosaltaan levossa.

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Feminismin käki on laskenut munansa Vihreisiin ja pullauttanut varsinaiset lapset pois pesästä. Surullista.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ohjelmahan on sangen hyvä. Siinä on lukemista ja kannanottoja yksityiskohtiin, joista ihmiset tietysti puhuvat vain yhdestä kerrallaan.

Ohjelman mukaan Suomen on liittouduttava sotilaallisesti lähtökohtaisesti muiden EU-maiden kanssa. Nato-maat eivät kuitenkaan voine liittoutua ei-Nato maiden kanssa, ja jos niitä ei-Nato EU-maita ei olisi lähimain, silloin vaihtoehdoksi jää Nato.

Feminismi-kappaletta edeltävässä virkkeessä on pilkkuvirhe. Kontekstissaan luettuna feminismi-toteamus ei vaadi oikean feminismin määrittelykomiteaa tai kantaa feministisen teorian ikuisuuskeskuteluihin. Vihreät on historiallisesti katsottuna osa länsimaista feminististä liikettä, joka on tietysti sisäisesti monimuotoinen.

Vihreät ovat luopuneet monikulttuurisuudesta. Ohjelman mukaan tyttöjen sukuelinten silpominen kielletään kaikkialla maailmassa. Kannatettava kielto, mutta nyt joku kulttuurirelativisti sanoo, että tuohan on sitä länsimaista kulttuuri-imperialismia, joka pakottaa länsimaisen yksilöperustaisen ihmisoikeuskäsityksen kaikkialle maailmaan.

Käyttäjän JarkkoPalmgren kuva
Jarkko Palmgren

Eiköhän ole parasta, että Vihreät jättävät nämä puolustusasioista puhumiset vähemmälle ja muka naiset puolustaisivat yhtävertaisesti sotatilassa. Kyllä se vaan on niin , että tyhjää puhetta.Vihreät miehet ovat enimmäkseen sivareita ja vapautettuja palveluksesta sekä osa narkkeja. -Kukaan tuntemani nainen ei osaa edes korjata edes mitään...

-Entä kun ase on rikki? Mies korjaa? Yleisosaaminen on aivan lapsentasoa.-Naiset ovat sodassa varttimiehiä.

Nyky armeija sekä siviilipalvellus on ihan päivähoitoa, ne jätkät eivät kestä komentelua eikä niistä ole monestakaan mihinkään.Jos Pizza-taksi ei tulekaan. Eritoten sivaripuolella. Kansan yleinen maastotekninen osaaminen ja selviytyminen sekä menestyksekäs taistelukyky on ihan rapautunutta. Tietokonepelejä osataan pelata ja perustellaan ,että nörtteilemällä ja pelaamalla voitetaan sodat. hah hah ehkä 100 vuoden kuluttua. Venäjän tankit liikkuu dieselillä sekä kuulat lentää ruudilla edelleen ja pitkään. Miinojakin tarvitaan.

Täällä palstoilla vihreät naiset tuulettavat, että pitää saada samanlainen miestenvihaaja vasemmisto-feminististinen "malli yhteiskunta" ,kuin Ruotsikin on. Ruotsalaiset miehet eivät ole voittaneet ikinä yhtäkään sotaa.Lopulta ne on aina hävitty kuitenkin.

- Kun lukee Ville Haapasalon viimeisintä kirjaa Venäjästä ja seuraa Ruotin Viher-Feminismiä sekä katsoo Viimeisimmän Wallander -elokuvan , ymmärtää ,että Suomen molemmilla rajoilla ( itä -ja länsi) on kaksi eritavoin ,hyvin sairasta yhteiskuntaa. toinen on idelistinen utopia matkalla dystopiaan ja toinen on eräänlaista korruptoitunutta "Afrikkaa" edelleen ,matkalla diktatuuriin.

Mutta takaisin Vihreään puolueeseen.

Ohessa Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajan kirjoitus Vihreästä -puolueesta: -Totta puhuen.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/pun...

Henriikka Hannula

Vaikka seksistinen, asiantuntematon ja täysin päätön kommenttisi ei varsinaisesti vastausta ansaitsekaan, vastaan kuitenkin ihan vain sanoakseni, että vastauksesi on seksistinen, asiantuntematon ja täysin päätön.

Et vissiin kovin montaa naista tunne? Etkä sivaria.

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Mitenhän kun minä satun tuntemaan ihan vihreän rauhanturvaajankin? On aivan älytön ajatus, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa, etteivätkö naiset osaisi korjata asioita siinä missä miehetkin. Myös kuvauksesi armeijan ja sivarin nykytilanteesta taitaa perustua enemmän ennakkoluuloihin kuin mihinkään tosimaailman ilmiöön. Suosittelisin myös perustamaan käsitykset toisista maista ja kulttuureista vähän laajempaan otantaan kuin yhteen kirjaan ja yhteen elokuvaan.

markku m

Parhaiten Vihreät voisivat uudistaa yhteiskuntaa eroamalla hallituksesta.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Vihreät on vaa'ankielipuolue. Uusi puolueohjelma onkin tulkittavissa "pääoman" keräämiseksi myyntilaidalle seuraavia hallitusneuvotteluja varten. Muiden puolueiden kannattaa toimia samoin, jotta hallitusneuvotteluissa käytävä multilateraalinen takinkääntöbakkanaali muodostuisi nollasummapeliksi.

On vihreiltä perin uskaliasta lähteä puolueohjelman kautta ajamaan päihdepolitiikkaan elementtejä, joista ei ole itsellään mitään kokemusta.

Tuomas Karhunen

Hei!

Kannabikseen ja aihetta Suomessa vääristelevään journalismiin liittyen, tässä avoin kirjeeni Savon Sanomien päätoimittajalle sekä toimittaja Asta Tenhuselle (Savon Sanomien blogissani): http://blogit.savonsanomat.fi/the-metal-tribe/kann...

-Tuomas

Toimituksen poiminnat