Ville Hämäläinen Sopivasti kriittinen sillanrakentaja

Korkeakulttuuria ja korkeita mailoja itsenäisyyspäivänä

Itsenäisyyttä juhlittiin Tampereella kirjallisuuden ja musiikin voimin mutta myös jääkiekkomailoin ja ilkivallan muodossa. Itsenäisyyspäivään sopii myös oikeus käyttää ilmaisunvapautta, mutta näissä varjokekkereissä ei maaliin osuttu.

 

Suomen Tampere järjesti ikimuistoisen hienot ja erilaiset itsenäisyyspäivän juhlat Tampere-talossa. Itsenäistä Suomea, 96, juhlistettiin konsertissa, jossa kuultiin suomalaista musiikkia ja sanataidetta. Sitaatit niin proosan kuin lyriikan saralta oli huolella valittu. Ilmeisesti presidenttiparin ja etenkin Jenni Haukion mieltymykset ohjailivat ohjelmistoa.

 

Erityisesti Waltteri Torikan ja Maria Ylipään upea tulkinta Myrskyluodon Maijasta – Lasse Mårtenson katsomossa – kosketti todella. Koko joukkoa johti nuori ja taitava kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja hänen johdollaan Tampere Filharmonia soi ihan korkea-arvoisen yleisön veroisesti. Kuorojen Finlandia ja yhteislauluna komeasti kajahtanut Maamme-laulu päättivät tyylikkään konsertin.

 

Kirjallisuustieteen opiskelijaa ilahduttaa, miten juhlassa näkyi taiteen ja itsenäisyyden suhde. Suomalaisuus tuli esiin niin teksteissä kuin musiikkivalinnoissa, runoutta ja proosaa oli usealta eri vuosikymmeneltä. Minun nähdäkseni juuri kirjallisuus tarjoaa autenttisen tavan tarkastella itsenäisyyden ilmenemistä ja muuttuvia merkityksiä – paremmin kuin formaalit paraatit tai vaivaantunut tanssahtelu.

 

En ihan ymmärrä kritiikkiä liiasta mollivoittoisuudesta. En tiedä muista, mutta minulle juhlat voivat olla myös vakavan arvokkaat. Ainakin presidentit ja iäkkäämmät vieraat näyttivät pitävän ja liikuttuvan konsertista.

 

Nämä juhlat olivat minun nähdäkseni juhlavammat ja suomalaisemmat kuin Linnan tanssit iskelmämusiikin tahdissa ahtaalla tanssilattialla. Oikeastaan Tampere asetti aika kovat paineet ensi vuodelle. Kenties nämä pirskeet uudistavat itsenäisyyspäivän juhlakulttuuria.

 

Taide näkyi vieraslistallakin. Paikalla oli paljon kirjailijoita, näyttelijöitä ja muiden taiteenlajien edustajia. Suomi on sivistyskansa – ja siksi kulttuuriväki kuuluu myös Linnan juhliin.

 

Pitäkää luokkasotanne

 

Jos Tampere-talossa sivistys olikin esillä, ei se ihan kaikkialla Mansessa ollut. Varjotapahtumaksi tarkoitettu Kiakkovierasjuhlat muuttuikin loppuillasta silkaksi ilkivallaksi ja muutamaksi tökeröksi ylilyönniksi.

 

Suhtaudun myönteisesti väkivallattomaan kansalaistottelemattomuuteen. Hyväksyn myös kuokkavierasjuhlan pitämisen itsenäisyyspäivänä. Älyttömälle riehumiselle ja paikkojen hajottamiselle ei riitä sympatiaa eikä hyväksyntää.

 

Kiakkovierasjuhla ei osunut maaliinsa. Jos ja kun tarkoituksena oli protestoida itsenäisyyspäivän vastaanottoa, kaupungille lähteminen ja paikkojen hajottaminen oli täysin perusteetonta. Jos tarkoituksena oli osoittaa köyhyyden, työttömyyden tai eriarvoisuuden puolesta mieltä, nämä eivät nousseet mellakassa agendalle.

 

Eliitti ei Tampere-talossa tänä vuonnakaan juhlinut. Vai voiko esimerkiksi J.K. Ihalaista sanoa kovin elitistiseksi kaveriksi? Samoin kutsuvieraina oli Tampereella roskia keräämällä maineeseen nousseet Tuula-Maria Ahonen ja Jari Peltoranta. Heillä onkin varmaan tänään ollut taas tekemistä.

 

Jos taas eliittiä vastustettiin, ei kai ollut mitään syytä siirtyä keskustaan rikkomaan elinkeinonharjoittajien ikkunoita ja satunnaisten ihmisten autoja. Vanhan kirkon ikkunan hajottaminen oli älyvapaata. Siinä ei enää oltu edes kapitalismin peikon kimpussa.

 

Kiakkovierasjuhlissa annettiin poikittaista mailaa rauhanomaisellekin kansalaistottelemattomuudelle. Asenteet maltillistakin mielenilmaisua kohtaan saattavat koventua. Maltilliset ihmiset eivät välttämättä enää näe sitä keinona vaikuttaa, jos hyvien tarkoitusperien sijaan meininki muuttuukin hallitsemattomaksi kaaokseksi. Poliisi reagoi aika varmasti kovemmin esimerkiksi ensi vuoden kuokkavierasjuhliin.

 

Uskallan kyseenalaistaa sen, että kiakkovierasjuhlat yrittivät alkujaankaan ottaa kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin. Mielenosoittajien viestit olivat kovin heikosti argumentoituja. ”Poliisi, poliisi – porvarien kätyri” ei kovin tästä maailmasta kumpuavalta kannanotolta kuulosta. Eivätkä nämä suomalaiset vapaustaistelijatkaan juuri vakuuttaneet.

 

Vapaassa yhteiskunnassa on oltava tilaa kansalaistottelemattomuudelle, mutta ei väkivallalle.

 

Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen (vihr.) lähetti hyvät terveiset Twitterin välityksellä mielenosoittajille. Parviainen twiittasi: ”Ilta kotona. Jokainen juhlikoon tavallaan mutta rauhassa. Väkivalta ja julkisen tilan tärvely hanurista. Pitäkää luokkasotanne.”

 

Minusta Suomessa ei ole todellista pohjaa eikä laisinkaan tarvetta minkäänlaiselle luokkasodalle. Suomi on loppujen lopuksi aika hyvä maa elää. Ongelmamme ovat kuitenkin sitä luokkaa, että niihin voidaan poliittisella päätöksenteolla ja maltillisella kansalaistottelemattomuudella vaikuttaa.

 

Aleksi ”Api” Piirainen summaa blogissaan kiakkovierasjuhlan herättämät ajatukset minua paremmin.

 

”Tässä oli NHL-termein tuhannen taalan paikka nostaa esiin yhteiskuntamme sisällä olevia epäkohtia. Tällä kertaa mentiin kuitenkin naurettavan rellestyksen puolelle, joka ei edistä missään mielessä aikamme polttavien ongelmien tuloerojen, terveyserojen ja köyhyyden periytymisen yhteiskunnalliseen  keskusteluun nostamista.”

 

En usko, että heikoimmat ja huonoimmassa asemassa olevat yhteiskunnan jäsenet olivat eilen mellakoimassa. Kiakkovierasjuhla oli enemmän osoitus siitä, että alkoholi ei kaikille sovi. Kyse oli itsekkäästä ja tarkoitusperänsä unohtaneesta vandalismista. Niitä, jotka puolustamista kaipaavat, ei siellä puolustettu. Kiakkovieraat eivät olleet eliittiä parempia.

 

Itsenäisyys, vapaa yhteiskunta ja oikeus mielipiteen ja kokoontumisen vapauteen ovat arvokkaita asioita. Pieni kipinä kiakkovierasjuhlien synnyttämässä keskustelussa on siitä, että alamme kenties puhua itse asiasta. Rähinöitsijöiden puoluekantojen arvailu tai känniääliöiden haastattelut ovat triviaaleja seikkoja.

 

Toivottavasti voisimme paremmin keskustella siitä, mitä itsenäisyys tarkoittaa niille ihmisille, jotka elävät tällä hetkellä yhteiskunnan ulkokehällä. Isompien talviriehojen välttämiseksi on tärkeää, että huomioimme kaikkein huonoimmassa asemassa olevat. Keskustelua tulee voida käydä kaikilla foorumeilla. Tosiasia on se, että noiden ihmisten asia ei ollut esillä eilisissä juhlissa, eikä sen paremmin varjotapahtumassakaan. Itsenäisyydellä on arvoa, jos se turvaa kaikkien oikeudet.

 

villehamalainen.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat